E-mail:
Parola:
    Ai uitat parola? | Înregistrare

Principală » Fişiere » Casual / Browser


2Parale.ro

Cum ne influenteaza muzica
2013-04-16, 12:42


Foto: Angela Gheorghiu 

Cum ne influenteaza muzica


Specialistii spun ca muzica ne poate ajuta sa depasim mult mai usor stresul cotidian, ca poate avea efect euforizant dar si analgezic. Diferitele genuri muzicale activeaza structurile anumitor zone de pe creier, afectandu-ne la trei niveluri: intelectual (cognitiv), afectiv si instingtual.

"Stresul acumulat peste zi poate fi înlăturat cu ajutorul muzicii clasice, care reuşeşte să activeze structurile anumitor zone din creier. „Muzica clasică înlătură stresul psihic cauzat de abundenţa de informaţii şi solicitarea proceselor voliţionale (care ţin de voinţă, n.n.) necesare unor decizii permanente în regim de criză de timp. Toate exemplele de stres care afectează prioritar emisfera cerebrală stângă sunt contrabalansate de activarea emisferei cerebrale drepte prin influenţa artei, în special a muzicii”, susţine prof. univ. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, şeful Catedrei de Psihologie Medicală şi Psihosomatică a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Profesorul spune că muzica activează structurile unor zone din creier care au un efect euforizant şi de înlăturare a oboselii. Muzica ne poate face să ne simţim mai bine, ne învigorează, ne dă energie sau ne poate emoţiona până la lacrimi. Toate aceste efecte ale terapiei prin muzică se datorează eliberării de endorfine, cunoscute şi ca „hormonii fericirii”. Atunci când ascultăm melodiile preferate, creierul nostru emană endorfine, care ne dau acea stare de bine. Endorfinele se aseamănă, din punct de vedere al structurii chimice, cu morfina – un drog cu efecte euforizante, dar care generează efecte secundare severe. „Trebuie recunoscut că atunci când muzica ne place în mod deosebit – fie că este vorba de simfonii, muzică de dans, populară – are loc o stimulare a proceselor imunitare, ceea ce pe termen lung, pentru cei ce se bucură zilnic de binefacerile muzicii sau de a cânta, fie vocal sau instrumental, poate să contribuie la prelungirea vieţii”, subliniază prof. Iamandescu.

Din manele ne alegem doar cu ritmul

Medicul vorbeşte şi de primitivismul mental al celor care ascultă manele. „Muzica ne afectează pe trei niveluri: intelectual (cognitiv), afectiv şi instinctual. La nivel cognitiv, muzica clasică, de cameră sau de operă influenţează persoanele cu un nivel de inteligenţă ridicat şi nu neapărat cu o cultură muzicală deosebită. Pe plan afectiv suntem influenţaţi de melodie, iar la nivel instinctual suntem impulsionaţi de ritm. Manelele, de exemplu, se bucură de popularitate printre oamenii simpli, deoarece sunt bine ritmate, deci ating planul instinctual, dar deloc pe cel cognitiv", subliniază prof. univ. dr. Ioan-Bradu Iamandescu.

Sursa: http://www.insemnari.ro/


2Parale.ro

Categorie: Casual / Browser | Adăugat de: Adrian | Tag-uri: influenteaza, ne, muzica, gratis, cum, competitii, stiri, online, Cupe, clasica
Vizualizări: 455 | Descărcări: 0 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar