E-mail:
Parola:
    Ai uitat parola? | Înregistrare

Principală » Fişiere » Action


2Parale.ro

Aducem Basarabia acasa
2013-06-22, 17:22
 


 
Ajuta si tu aceasta campanie

Unirea României cu Republica Moldova se face treptat, prin legi. Asta este opinia a peste 30 de ONG-uri cuprinse în cadrul Platformei Civice Acțiunea 2012, care au lansat duminică o inițiativă legislativă pentru care plănuiesc să strângă 200.000 de semnături. 

Deși 116 parlamentari români și-au anunțat intenția de a sprijini inițiativa asociațiilor, ONG-iștii doresc să primească întâi validarea cetățenilor: "Aducerea Basarabiei acasă este o preocupare care vine de jos, dinspre popor și va fi preluată de către parlamentari din întreg spectrul politic. Ținem neapărat să colectăm aceste semnături pentru a arăta fraților basarabeni că noi, românii din Țară, nu i-am uitat niciodată”, a declarat Mihai Nicolae, unul dintre autorii inițiativei.

Lansarea campaniei coincide cu împlinirea a patru ani de la revoltele anti-comuniste din aprilie 2009 de la Chișinău, unde zeci de mii de tineri au ieșit în stradă cu drapele românești, cerând reunirea cu Patria-Mamă. 7 aprilie este una dintre cele mai importante date ale istoriei recente românești. În 2009, tinerii din Chișinău au dat lovitura de grație unei guvernări comuniste care părea să se permanentizeze. Pe străzile orașului s-a cântat ,,Deșteaptă-te române”, iar pe clădirea Președinției și a Parlamentului a fluturat drapelul românesc. Acum a venit vremea să transmitem, la rândul nostru, un mesaj puternic românilor basarabeni. Cele 200 000 de semnături pentru o inițiativă legislativă, pe care le vom strânge împreună, vor reprezenta tot atâtea mâini ridicate pentru Basarabia și tot atâtea voturi pentru Unire. Haideți să ne pregătim să aducem Basarabia acasă.

Potrivit articolului 74 din Constitutia României, "initiațiva legislativă aparține (…) unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot” iar "cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei initiative”.

Campania de strângere de semnături ADUCEM BASARABIA ACASĂ își propune colectarea acestor semnături pentru sprijinirea unei inițiative legislative care va apropia decisiv cele două state românești. Este cel mai important exercițiu democratic de după 1990 privind românii de peste Prut.


 

Odată adoptată, legea ar face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Printre prevederile cele mai importante se numără crearea unei instituții în subordinea primului ministru care să se ocupe de coordonarea strategiilor pentru cel de al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către românii de peste Prut precum și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.

Textul complet al inițiativei legislative aici.

Inițiatoarea acestei propuneri legislative este Platforma Civică Acțiunea 2012, o coaliție de peste 30 de ONG-uri care susține ideea unirii Republicii Moldova cu România. Ca parteneri în această inițiativă așteptăm orice asociație sau persoană care nu uită că FRAȚII ÎN VECI VOR FI FRAȚI.SURSA: http://basarabia-acasa.ro/despre/ & http://actiunea2012.ro
 
 
     
                             
 
2Parale.ro
 
Categorie: Action | Adăugat de: Adrian | Tag-uri: aici, Aducem, ROMANIA, iubeste, noastra, Tara, iubesc, acasa, basarabia
Vizualizări: 658 | Descărcări: 0 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar